5:15 pm - vineri, 15 ianuarie 2021

Usile din spate si ignoranta irita ochii antreprenorilor

Usile din spate sau backdoors, cum le zic altii, sunt un soi de ipoteca. Sau gaj, daca vreti . Asigurare pe care unii o considera normala iar altii o pun in categoria infractiunilor cu grad ridicat de risc.

Exemplul e simplu. Construiesti o aplicatie, o vinzi si, daca un client nu-si respecta contractul, se poate trezi fara continutul bazei de date. Si asta e doar o varianta de “usa din spate”. Mi-au trecut pe la ureche povesti care spuneau de aplicatii care stiu sa faca mult mai mult decat atat. Povestile, ca si acuzatiile de prostie, au un soi de viata proprie. Unele sunt chiar adevarate.

Pornind de la aceasta idee, m-am intrebat adesea cati dintre proprietarii de websiteuri isi verifica cu adevarat log-urile de trafic? Cati sunt interesati ce gen de informatii vad utilizatorii lor intr-o zi normala? Era genul de intrebare pe care o puneam clientilor posesori de websiteuri. Si majoritatea mi-au dat un raspuns bajbait. Nu-si pusesera problema sa vada daca nu cumva unii useri vedeau “pagini interesante”.

In lumea mica din online-ul romanesc, unde antreprenorul obisnuit stie adesea sa execute scripturi sql din phpmyadmin sau unde stie sa porneasca / opreasca apache-ul ori sa verifice cat e load-ul unui server la un anumit moment dat, e aiurea sa spui ca ar trebui verificata inca o informatie.

In fond, cat timp sa ai daca umbli zilnic de pe ssh pe ftp si apoi la baza de date, de la aplicatia de analytics la planificare financiara, de la contabilitate la facutul de contracte pe genunchi. Si astea sunt doar o mica parte din activitatile pe care antreprenorul traditional din Romania le face zi de zi. Aia care dezvolta websiteuri se implica in design si in programare, tin calculul cheltuielilor bugetare si al numarului de role de fax.

Nu zic ca e rau sa stii tot ce se intampla in jurul tau. Zic doar ca uneori scapi amanunte importante. Amanunte care te-ar putea interesa. Rau.

Si imi pare genial de-a dreptul faptul ca majoritatea usilor din spate inserate in aplicatiile web sunt atat de utile in primul rand pentru ca victima habar n-are ce i se intampla. Bineinteles, cand afla, se poate duce la politie. Sau isi poate sterge cu o batista ochii umezi… si mari… si calzi.

Comentariile sunt inchise.