10:21 am - joi, 28 mai 2020

Search Analytics For Sheets si beneficiile pe care le aduce specialistului SEO

google sheetsCa specialist in seo, indiferent daca lucrezi in – house sau daca manipulezi mai multi clienti intr-o agentie, probabil te-ai familiarizat cu instrumentul Google Search Analytics din cauza unor motive numeroase. Fie ca a fost vorba de diagnosticarea traficului, de schimbarile de pozitii, de identificarea nevoilor de optimizare si a ideilor de continut, consola Search Analytis a fost in centrul atentiei pentru majoritatea orelor petrecute la munca.

Scopul acestui mic ghid este acela de a-ti oferi cateva idei asupra modului in care te poti folosi de Search Analytics, alaturandu-l lui Google Sheets pentru a te ajuta in munca prestata pentru optimizarea on page.

Problema principala cu Search Analytics UI

Sortarea si gestionarea datelor in interfata propusa de Search Analytics, in scopul de a obtine informatii semnificative, este adesea dificil de efectuat. Descarcarea fisierelor CSV nu iti faciliteaza deloc munca. CSV este un format de fisier simplu, utilizat pentru a stoca date tabelare, asa cum ar fi foile de calcul sau bazele de date. Fisierele in format CSV pot fi importate si exportate din programe care stocheaza date in tabele, asa cum ar fi Microsoft Excel, OpenOffice Calc sau unealta de fata: Search Analytics. CSV reprezinta, in traducere, valori separate prin virgula.

Problema principala cu Google Analytics UI este gruparea. Daca vrei sa vezi o lista cu toate cuvintele cheie din Google Analytics si, in acelasi timp, sa primesti paginile destinatie corespunzatoare, trebuie sa intelegi ca nu poti face asta. In schimb, campurile trebuie sa fie completate pagina cu pagina. Si acesta este doar un exemplu.

Practic, cu sprijinul instrumentului Google Analytics UI nu poti face niciun fel de grupare pe scara larga. Trebuie sa filtrezi dupa fiecare cuvant cheie, fiecare pagina de destinatie si fiecare tara pentru a obtine datele de care ai nevoie, ceea ce ar implica o multime de ore pierdute in fata calculatorului pentru fiecare client de SEO in parte.

In ajutorul tau vine API

Cu aproape un an in urma si ca o consecinta directa a presiunii webmasterilor, Google a lansat API-ul oficial pentru Google Analytics. Cu acesta poti face destul de multe, avand avantajul suplimentar de a aplica orice fel de grupare sau filtru. Esti destul de incantat acum? Imagineaza-ti ca poti avea pe o coloana insiruite toate cuvintele cheie, iar pe coloana adiacenta pot fi trecute paginile lor de destinatie. Urmatoarea ar putea gazdui tara din care provin cautarile sau dispozitivul de pe care a navigat utilizatorul.

Transferarea datelor in Google Sheets

Majoritatea webmasterilor care au dorit sa se specializeze in promovare SEO s-au folosit pentru o perioada indelungata de Excel, insa au migrat catre Google Sheets datorita caracterului sau Cloud. Ceea ce inseamna, in primul rand, ca datele pot fi mai usor accesibile tuturor persoanelor care lucreaza intr-un birou.

Un nou add on – Search Analytics for Sheets

Acesta este un add on 100% gratuit oferit de Google Sheets, care iti permite sa preiei datele prin intermediul API, grupate si filtrate dupa gustul tau, creand backup -uri automate lunare. In cazul in care ti-am starnit interesul, instalarea add on-ului este destul de facila. Ea poate fi accesibila prin intermediul Google Web Store.

Cum te poate ajuta Search Analytics For Sheets?

Te ajuta sa verifici cuvintele cheie oportune, utilizand un filtru care iti arata pozitiile intre 10 si 21, de obicei rezultatele de pe a doua pagina. Ele pot fi optimizate in continuare pentru a fi trimise pe prima pagina. Se poate lucra putin la titlu, la continut si la legarea interna a acestor pagini.

Poti analiza cautarile de la 20 in sus pentru a afla daca interogarea trimite utilizatorul in pagina potrivita cerintelor sale sau nu. Poate ar trebui sa creezi mai multe pagini destinatie sau exista pagini care vizeaza respectivele interogari, insa nu sunt accesibile din Google.

Mult mai multe aplicatii le vei identifica o data cu instalarea acestui add on!

Comentariile sunt inchise.