2:02 pm - duminică, 25 august 2019

Prea putina lume isi aminteste de Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu vorbea despre cultura de consum ca si despre regretabila disparitie a spiritului critic, considerate boli ale tranzitiei, mult mai grave si cu efecte mult mai ingrijoratoare decat epidemia de meningita sau inflatia.

Aceasta problema are, credem, doua aspecte : pe de o parte, aşa cum observa şi Zygmunt Bauman, societatea de azi a transformat critica realităţii, nemulţumirea faţă de ce este şi exprimarea nemulţumirii, într-o parte atât inevitabilă , cât şi obligatorie a vieţii fiecărui membru: “Suntem mai indrazneţi şi mai intransigenţi în criticismul nostru decât au reuşit să fie strămoşii, dar critica noastra este neincisivă, incapabilă să afecteze planul întocmit pentru opţiunile noastre de politică de viaţă”.

Pe de alta parte, adevaratul spirit critic se manifesta sporadic, iar aparitia lui nu va avea aproape niciodata efectul scontat, devenind mai curand o dovada de excentricitate, bizarerie, asa cum s-a intamplat in cazul Pruteanu, expus anterior. Faţă de situatiile prezentate de scriitorii interbelici în a doua parte parte a lucrării, nihil nove sub sole est!

Comentariile sunt inchise.