5:14 pm - marți, 26 octombrie 2021

PR pentru tigari

Pasul 1 al schemei: De Duminica Paştelui, o gaşcă de femei angajate de companie şi special selectate pentru treaba asta, au mărşăluit de-a lungul Fifth Avenue – bulevardul cu cele mai multe biserici din New York la ora la care se ieşea de la slujbă. Femeile fumau în plină stradă, şi pe parcursul marşului au reuşit să atragă suficiente femei dintre doamnele ce ieşeau de prin biserici pentru a avea un impact puternic în epocă. Toate participantele fumau Lucky Strike, iar numele marşului a fost Torches of Freedom (“Torţele libertăţii”) şi aşa a rămas cunoscut.

Pasul 2 al schemei: Au derulat o masivă campanie de branduire a mărcii Lucky Strike ca şi o bună alternativă pentru femei cu campanii în media şi nu numai sub slogane de genul “Ia un Lucky în loc de ceva dulce” şi altele ce se concentrau pe faptul că dulciurile îngraşă.

Pasul 3 al schemei: Într-un final, au scăpat de ultimul impediment pe care îl aveau conform cercetărilor de piaţă: culoarea pachetului. Pe vremea aia Lucky Strike era verde. Profitând de război, au adoptat culoarea alb în loc de verde (albul fiind de departe preferat de femei) şi au adoptat o campanie foarte reuşită sub sloganul “Lucky Strike Green has gone to war” (“Verdele Lucky Strike a plecat la război”).

Aşadar şi prin urmare…

Între anii 1923 şi 1965, segmentul feminin din piaţa ţigărilor a crescut de la 5% la 33,3%. E vorba de întreaga piaţă americană şi nu e doar rezultatul acestei companii.

Iată deci un exemplu elegant de campanie de PR şi marketing:

crearea unei noi nişe, profitând de noul curent feminist ce tocmai prindea amploare în SUA,
atragerea publicului nou creat,
adaptarea produsului la noile cerinţe şi retenţia publicului.
În momentul de faţă piaţa ţigărilor e o piaţă blamată (şi pe bună dreptate). În ceea ce priveşte strategiile de branding însă, în istoria domeniului găsim multe exemple foarte interesante şi demne de analizat.

Comentariile sunt inchise.