7:31 pm - luni, 18 ianuarie 2021

Planul de actiune atunci cand ai un obiectiv

Ati decis vreodata sa abordati un obiectiv stiind bine ca este putin probabil sa il respectati?

Poate iti stabilesti obiectivele de genul …

„O sa incerc sa lucrez in fiecare zi. Vom vedea cum merge. ”

„Am de gand sa mananc sanatos saptamana asta.”

„Vreau sa incep sa lucrez la afacerea mea.”

Cand afirmati un obiectiv, dar lasati-l la asta, este mai mult ca o dorinta decat un obiectiv, nu? Pentru ca aici lipseste ceva. Unde este planul de actiune?

Daca nu aveti un plan de actiune sau un fel de strategie, il lasati la intamplare. Si atunci te invinovatesti, te simti vinovat si crezi ca nu esti capabil sa-ti indeplinesti obiectivele.

Dar intr-adevar, nu este vorba despre o incapacitate de a le atinge deloc. Este sistemul pe care intentionati sa le realizati – care, in acest caz, nu utilizati in prezent nici macar unul.

Exista o afirmatie a lui Benjamin Franklin care spune: „Daca nu planificati, intentionati sa esuati”?

Cu siguranta dorim sa ne stabilim pentru a reusi, nu esuam.

Deci, cum ne putem planifica si structura obiectivele pentru a le face mai realizabile? Cum putem crea sisteme pentru ca obiectivele noastre sa functioneze pentru noi?

Acolo intra intentiile de implementare.

Ai nevoie de un plan „daca-atunci”. Folosind specificatii cum ar fi unde, cand si cum vei face ceva, ai sanse mult mai mari de a face acest lucru.

Intentiile de implementare au fost prezentate pentru prima data de psihologul Peter Gollwitzer in 1999, pe baza unor studii efectuate cu cativa ani inainte, aratand ca oamenii aveau probabilitatea imbunatatita de a-si atinge obiectivele atunci cand se imperecheaza cu specificul modului in care urma sa se intample.

Este logic ca luptam sa luam masuri atunci cand nu stim cum vom face ceva. Avem locuri de munca, liste de rezolvat, vieti sociale si un ritm pe care il urmareste viata noastra si ne putem lupta sa ne dam seama sau chiar sa ne aducem aminte la ce lucram cand ne aflam in rutina noastra de zi cu zi – chiar si atunci cand obiectivele noastre sunt importante pentru noi.

Cand afisati ora si locul in care urmati sa faceti ceva, stimuleaza un comportament fara a fi necesar sa va ganditi la asta.

Comentariile sunt inchise.