10:24 pm - sâmbătă, 25 iunie 2022

Pace interioare – gasirea si mentinerea acesteia

Iata cateva sugestii pentru a gasi pacea interioara pe care o cautam cu totii.

Nu exista lipsa de citate despre cum sa fii fericit. Nu le voi enumera aici, cu exceptia faptului ca in urma cu cativa ani,  Dalai Lama spunea  „Cred ca scopul vietii este sa fiu fericit.”

Multi oameni au considerat acest lucru pentru a insemna ca scopul vietii este sa fie vesel sau sa traiasca intr-o stare perpetua sugerata de aceste sinonime comune pentru cuvantul fericit: incantat, incantat, incantat. Dar, in acelasi citat, Dalai Lama a continuat sa spuna ca „… este o greseala sa punem toate sperantele noastre de fericire doar pe dezvoltarea externa. Cheia este dezvoltarea linistii interioare. ”

O stare de spirit uniforma, care va permite sa parcurgeti provocarile vietii cu calm si seninatate, in loc sa fiti aruncati ca o nava in furtuna. Apare atunci cand te simti bine in viata ta, indiferent de ce se intampla. Acea ultima fraza a fost usor de scris, dar poarta un pumn mare: indiferent ce se intampla . Aceasta ar include pierderea unui animal de companie iubit? Da. Ar include invatarea ca o persoana iubita a fost diagnosticata cu o boala terminala? Da. Aflati ca ati avut un diagnostic similar? Da.

Doar aceste exemple sunt motivele pentru care nu pot pretinde sa traiesc mereu in ehilibru. Dar ma angajez sa lucrez la el in fiecare zi pentru ca, atunci cand am un gust, stiu la cel mai profund nivel ca aceasta este pacea interioara la care se refera Dalai Lama.

Motivul pentru care fericirea nu poate fi, asa cum spunea Dalai Lama, in circumstante externe este ca, nu exista nicio cale: Viata este un amestec de experiente placute si neplacute, succese si dezamagiri, momente bune si momente triste. Este o stare mentala care va permite sa intalniti experientele neplacute, dezamagirile si momentele triste cu un calm temperat in loc de aversiune. Aversiunea ia doua forme: indiferenta pasiva ca in „Cine ii pasa?” Si mania, ca in „Trebuie sa scap de acest sentiment chiar acum! “

 

Comentariile sunt inchise.