2:22 pm - duminică, 25 august 2019

Ocupatii intelectuale – jurnalismul

Unde-şi găseşte, aşadar, locul intelectualul în lumea actuală şi care îi este condiţia ? Statutul său se degradează continuu. Ziariştii, de exemplu, din reprezentanţi ai unei categorii asimilate elitei intelectuale au devenit simbol al non-intelectualismului. Cauzele acestui fenomen sunt puse de Mihai Coman pe seama ipostazei lor de avocaţi ai intereselor politice, de agenţi ai comercialismului, de dezvăluitori de scandaluri şi de plăsmuitori de informaţii false şi calomnioase – căci acestea sunt cerinţele societăţii .3 De unde provin aceste cerinţe ?

Imediat după revoluţie a existat un fel de explozie jurnalistică, declanşată în primul rând de setea de lectură a publicului larg. În urma dispariţiei restricţiilor impuse de regimul comunist, restricţii care au condus la acumularea a numeroase frustrări şi aspiraţii culturale neîmplinite, cele mai diverse categorii sociale s-au îndreptat spre noile mass media, în care vedeau un furnizor rapid de informaţii, opinii, divertisment.

Câţiva ani mai târziu, a scăzut interesul publicului pentru viaţa politică, datorită acumulării de nemulţumiri şi cu generalizarea sentimentului că politicienii şi instituţiile politice nu sunt capabile să ofere soluţii concrete pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Acesta este momentul în care, succesul Evenimentului zilei a determinat toate ziarele să introducă materiale de fapt divers şi să-şi schimbe modul de a face presă.

Curiozitatea şi interesul pentru micile lucruri ieşite din comun au declanşat reorientarea agendei jurnaliştilor de la faptul oficial la cel cotidian, de la normalitate la abatere, de la opinie la anecdotic. S-a născut astfel un nou tip de presă şi o nouă categorie de jurnalişti, numiţi de colegii lor “boschetari”, specializaţi în descoperirea sau fabricarea scandalurilor, care sunt, aşa cum constată Mihai Coman,”indiferenţi faţă de rigorile scrisului jurnalistic şi faţă de prescripţiile deontologice elementare, agresivi şi imuni la orice încercare de profesionalizare.

Comentariile sunt inchise.