7:00 pm - marți, 26 octombrie 2021

Noua clădire-emblemă a Timișoarei

Am păstrat formularea și semnele de „+” din tabelul anexat hotărârii. Pare să mai fi fost luată și o hotărâre de consiliu prin care se acordă mult-mult spațiu Muzeului Banatului pe perioada restaurării Castelului Huniade, iar un Castel Huniade renovat nu poate decât să mă entuziasmeze!

Să vedem totuși ce apare ca viitoare servicii pentru public în noua clădire-emblemă a Timișoarei:

La o numărătoate rapidă ies:

Patru spații cu rol… să zicem alimentar (consider aici și vinoteca).
Opt spații cu rol cultural și expozițional.
Trei spații dedicate istoriei: două muzee și o colecție de ziare de epocă.
Patru spații conexe – „info”, o florărie, o sală de seminar și un spațiu de „editare foto/video”(??).
Mi se pare interesantă direcția în care se presupune că se va dezvolta Bastionul Theresia. Sunt prevăzute nici mai mult nici mai puțin de opt (8) spații cu rol cultural și expozițional. Mult, domn’le.

Atâtea spații dedicate culturii și artei sugerează că s-ar vrea fie civilizarea publicului larg timișorean, fie atragerea unui public oarecum select. Sper însă să nu ne trezim cu un „mol” cultural cu holurile semi-pustii. Avem, de exemplu, Palatul Baroc – o clădire minunată, recent renovată, cu un muzeu de artă foarte mișto, dar totuși deprimant de pustiu. La ușile acestui muzeu aproape pustiu se așterne Piața Unirii, plină toată vara doldora de terase ce nu mai fac față numărului de clienți.

Cei mulți ce vor vizita aceste spații vor avea la dispoziție patru spații să bea un suc sau o cafea, spații din care unul e enotecă. Așadar, două cafenele, o terasă și-o enotecă. Cam puțin, mai ales pentru perioada de iarnă. Îmi imaginez că se vor licita spații de terase în curtea interioară mai spre începutul sezonului estival.

Comentariile sunt inchise.