11:55 am - joi, 28 mai 2020

Jurnalismul nostru cel de toate zilele

Sunt sigură că majoritatea știți deja despre ce e vorba. Doi oameni din staff-ul Românii au talent au fost invitați de o tânăra la ea acasă în seara de duminică spre luni ( în jurul orei 4:00 dimineața), pentru a sărbători încheierea filmărilor la Timișoara. Acolo oamenii s-au simțit bine, au făcut o petrecere, au consumat alcool, iar la un moment dat lucrurile au luat-o razna. Unul dintre bărbați a luat câinele fetei (un chihuahua de un an) și, după spusele timișorencei, l-a aruncat pe geam. Câinele a murit, bărbații au plecat, iar tânăra s-a dus la poliție și depus plângere împotriva lor. Poliția a deschis o anchetă, proprietara câinelui și-a angajat un avocat pentru a i se face dreptate și cei doi bărbați neagă orice acuzație adusă împotriva lor.

Cam asta e știrea de bază. Problema este că de la un ziar la altul, informația e puțin distorsionată,  parcă înflorită și dacă te duce puțin mintea poți ușor distinge elementul cheie care declanșează senzaționalul acestei întâmplări: Românii au talent aka ProTV. Părerea mea e că dacă acei bărbați lucrau la Retim, de exemplu, nici naiba nu dădea doi bani pe ei. Acesta nu e un articol de critică adusă vreunei părți implicate în acest ”scandal”, fiindcă frumos ar fi ca toată lumea să aștepte și să lase oamenii legii să investigheze cazul și să dea un verdict așa cum se cuvine. Pe mine mă deranjează confuzia care se creează în jurul acestei știri, ca o consecință a lipsei de credibilitate și veridicitate a informațiilor transmise în articole.

De ce am scris că informația pare distorsionată și înflorită de la un ziar la altul? Pentru că declarațiile fetei sunt diferite de la articol la articol, numele bărbatului care a aruncat câinele pe geam nu este cert, doar declarația PR-ului emisiunii Românii au talent rămâne neschimbată, precum un comunicat de presă adăugat cu copy/paste. Plus că doar într-unul dintre articole apare și o declarație oficială a unui purtător de cuvânt al poliției, ceea ce mă face să mă întreb dacă informația a fost verificată în prealabil. Oare de ce și de unde această inconsistență?

Luați  fiecare știre în parte, de pe fiecare site. Comparați și judecați voi. Mie una, anumite poze mi se par de-a dreptul artistice.

Comentariile sunt inchise.