6:40 pm - marți, 26 octombrie 2021

Guvernul, restaurantele, copiii si tabletele

Daca nu as trai in Romania si daca nu m-ar afecta toate deciziile stralucitor nostri guvernanti la calitatea vietii, la buget si prin inca vreo cateva locuri esentiale, va spun sincer ca as rade in hohote de ceea ce se intampla in politica. Totul pare un film cu Stan si Bran, genul acela in care eroii se incurca reciproc si chiar lucrurile pe care si le propun sa le faca manati de cele mai bune intentii, tot se duc de rapa, pentru ca au abilitati deosebite de a lua cele mai proaste decizii posibile.

Sa va dau numai un exemplu. Am asistat amuzata cum Guvernul a legiferat in luna mai bacsisul, explicand ca se doreste ca el sa fie evidentiat separat pe un bon fiscal si impozitat, ca numai o luna mai tarziu sa renunte la toata distractia si sa anuleze legea în Parlament, cand si-a dat seama ca nu are cum sa aplice, din considerente tehnice, aceasta mareata decizie. Ce s-or fi gandit alesii nostri? Pun pariu ca au pornit initial de la ecranele tactile ale statiilor de lucru dotate cu softuri de gestiune ale restaurantelor si si-au imeginat ca o casuta in plus acolo, reprezentand bacsisul, ar fi usor de adaugat. Uite asa, de aici, parca vedeau cum bugetul tarii creste considerabil, de parca marii evazionisti autohtoni ar fi amaratii de chelneri.

E adevarat, cu un lucru nu au gresit, si anume adaugarea casutei de baccsis la softul respectiv nu era chiar o filosofie, dar ce te faci cu mare majoritate a restaurantelor care inca nu cunosc acest sistem? Ce te fafci cu bodegile in care nu poti nici macar plati cu cardul si chelnerul e la fel de afumat ca si clientul, de aceea se si inteleg atat de bine?

Personal, cand am vazut pentru prima oara un soft pentru gestiune restaurant mi s-a parut un lucru iesit din comun, care denota rafinament si chiar…lux. de fapt, nu este un lux, ci o facilitate pe care si-o poate permite oricine. Poate ca acum 10-15 ani lucrurile stateau cu totul altfel, poate ca patronii se temeau ca oamenii nu vor reusi sa se obsnuiasca cu noul sistem, bazat pe touchscreeen, dar in conditiile in care astazi si un copil de cativa ani stie sa foloseasca o tableta, pentru ca invata asta mai devreme decat tabla inmultirii, nu se mai pune problema ca nu s-ar putea obisnui cineva. E o inventie destepata si daca as putea, as recomanda oricui sa o foloseasca. Si as mai putea sa imi selctez dupa acest criteriu locurile pe care sa le frecventez. Numai asa, pentru ca pot.

Comentariile sunt inchise.