9:34 pm - duminic─â, 29 noiembrie 2020

Finalul unui stigmat: Tabuuri legate de produse pentru igiena intima

Am facut pasi masivi in ultimele decenii in jurul subiectului sexualitatii. Daca suntem atat de confortabil cu sexualitatea noastra acum, de ce ne mai simtim atat de ciudat si neplacut cumparand prezervative sau tampoane? Ce putem face pentru a pune capat stigmatelor din jurul produselor de sanatate sexuala si a le face la fel de normale ca si cumpararea de hartie igienica sau un galon de lapte?

Rusinea de prezervativ
Trimiteti un barbat sa cumpere un pachet de prezervative si raspunsul este frecvent acelasi – casierul ar putea sa invete cu buna stiinta, ranjind si eventual facandu-si observatii despre cum cineva are noroc in seara asta. Traim intr-o cultura in care obiceiul de a fi pus este vazut in gluma ca un punct de mandrie. Nu conteaza faptul ca sunteti responsabil pentru ceva care este atat de obisnuit si ar trebui sa fie normalizat pana acum. Trimiteti o femeie pentru a cumpara acelasi pachet de prezervative si ea poate fi chiar intampinata cu ochi reci si judecata. Un punct de mandrie pentru barbati poate deveni de fapt o sursa de rusine atunci cand este in mainile unei femei. Aceeasi problema se prezinta cand va cumparati controlul nasterii – indiferent de ce ati putea sa o luati, controlul nasterilor este inca inconjurat de un stigmat negativ ridicol.

Stigmatul menstruatiei
Daca stigmatul inconjurator, cum ar fi prezervativele si controlul nasterilor, este rau, perioadele de negativitate, tampoanele sunt chiar mai rele. Pentru femei sau chiar pentru oricine cu uter, este o parte normala a vietii. Pentru oricine cauta din afara, este vorba de acest subiect tabu si, ca atare, trebuie sa discutam cu totii in vocile noastre. Gandeste-te la asta. De ce femeile simt ca trebuie sa-si ascunda tamponul pe masura ce merg la baie? De ce am merge la aceeasi baie cu un tub de ruj cu vedere clara, dar nu un tampon? Ce-i cu adevarat marele lucru?

Terminarea stigmatului
Ce putem face pentru a pune capat acestui stigmat si a normaliza achizitionarea si utilizarea produselor de sanatate sexuala? In primul rand, noi, ca femei, putem inceta sa ne stanjenim. Daca aveti nevoie de un pachet de prezervative sau de o cutie de tampoane, trebuie doar sa le cumparati. Nu trebuie sa-i ingropati sub o gramada de gunoi aleatoare pe care nu aveti nevoie de fapt. Simtiti-va liber sa priviti casierul in ochi in timp ce sunteti la el, daca vreti. Cu cat ne face mai putin jenati, cu atat este mai normal ca comportamentul sa devina.

Nu exista literalmente nimic in neregula cu sexul sau perioadele. Acestea sunt ambele lucruri normale si odata ce renuntam la a se comporta ca tabu, va deveni mai usor pentru oameni sa obtina produsele sanitare si contraceptia de care au nevoie, contribuind la un sex mai sigur si la persoane mai sanatoase si mai fericite.

 

Comentariile sunt inchise.