6:56 pm - marți, 26 octombrie 2021

Detalii și chițibușuri despre Timișoara

  • Vreo ceva sute de ani a fost un oraș militar. La începutul secolului 19 parcă, Timișoara avea o populație de 5000 de civili și vreo 20000 de soldați și militari. Tradiția militară din Timișoara e așadar veche de secole și așa mi-am explicat și eu veșnica dilemă din ultimii 4 ani: cum naiba se făcea că până acum vreo 10 ani jumătate din centrul istoric însemna Armata Română, inclusiv cazarmă, ceva garaj de mașini militare, un giga spital militar și tot feliu de altele.
  • Oraș exagerat de bolnăvicios în urmă cu nu multe secole. Vreo 3 monumente ale malariei ciumei stau dovadă. Dar cum orașu era a naibii de important pentru un imperiu austriac ce trebuia să fie pregătit pentru eventuale riposte otomane (niște șmecheri ce tocmai pierduseră fosta Ungarie mare în fața austriecilot), trebuia făcut ceva ca nu toată lumea să moară în orașu ăsta, mai ales soldații. Așadar a meritat un spital care pe lângă că era militar, era și cel mai mare din Europa evăr (pe-atunci).
  • Casa de turtă dulce din Piața Unirii nu a fost construită de turci. De fapt e un stil arhitectural maghiar (probabil ceva arhitect ungur proaspăt întors din Jamaica și cu o pasiune pentru casa vrăjitoarei din Hansel și Gretel).
  • Timișorenii un deceniile de lângă 1900 erau mari șmecheri în Europa la lucrări în fier forjat: balcoane, porți, ornamente și alte bazaconii metalice foarte îmbârligate.
  • Sub fațada modernă cu influențe brâncovenești a Operei e o altă fațadă în stilul la modă în vremea aia în imperiul Austro Ungar.
  • Timișoara e doldora de Jugendstil. Barocu ca barocu și altele ca altele, da Jugendstilu’ e un stil arhitectural care domină de departe orașul în toate regiunile istorice. Ce îmi place foarte mult la ideea asta pentru un branding e că Jugendstil = stil al tinerilor. Deci Timișoara e un oraș tânăr chiar și în stilul arhitectural.

Comentariile sunt inchise.