7:34 pm - duminică, 16 iunie 2019

De ce furi?

“De ce furi?” e o întrebare retorică. Mai ales pe întinderile româneşti.
Dacă trăieşti în România şi nu furi, păi scuză-mă, dar nu eşti român. Nu te încadrezi în tipar. N-ai dreptul să te consideri patriot. E la fel ca şi cu mentalitatea actuală a românilor, că “dacă n-ai copil student şi maşină de spart gura târgului, nu eşti om de lume”. Că aşa-i românaşul, îşi creează singur nişte stereotipuri după care îşi atârnă viaţa mizerabilă. Până vom trece de faza asta, o să mai curgă multă apă pe Bega, din păcate.
Şi există o regulă nescrisă într-ale hoţiei: omul cel mai bine îmbrăcat şi care pare cel mai cumsecade dintre toţi, fix ăla te fură de te îndoaie! Te ia aşa prin învăluire…
Şi regula asta se aplică şi mai bine când e vorba de companii mari şi servicii. În cazul de faţă, restaurante, mă rog, pensiuni.
Dacă noi am fost 14 persoane la masă:
1. de ce ai trecut pe nota de plată 21 de sticle de apă plată, când noi am comandat 9?
2. de ce ai trecut 7 cotlete de vită, când au fost 3 comandate?
3. de ce ai trecut 4 sticle de vin, când noi am comandat doar 2?
4. de ce ai trecut 9 sticle de Coca-Cola, când noi nici n-am comandat Coca-Cola?
5. de ce ai trecut 10 pahare de pălincă, când eu le-am numărat personal şi au reieşit 5?

De ce, dacă ne vezi că venim în grup mare, ne priveşti lacom? Fiindcă ştii ce o să urmeze? De fapt, abia apuci un grup de persoane, ca să-i poţi umfla nota.

Din păcate, ne-am dat seama prea târziu. Sau nu pot să îmi explic. Dar nu ţi-e milă când, pe lânga nota umflată a ta, în jur de 1500 de lei, omul îţi mai lasă şi 200 de lei ciubuc? Nu, nu trebuie să îţi fie milă, trebuie să îţi crape obrazul. Domnul ăsta tocmai ţi-a dat “o palmă” prin gestul lui…
Şi tot datorită acestui domn, din respect pentru el, eu n-am să dezvălui numele acestei pensiuni de multe stele din Timişoara.

“- Domnule F., dar nu cunoaşteţi pe cineva de acolo să mergeţi şi să-i cereţi socoteală pentru nota de plată umflată??!”
“- Ba da. Mă ştiu chiar foarte bine cu patronul pensiunii, dar nu se cade să mă duc acum şi să cer explicaţii. Data viitoare trebuie să fim mai atenţi, bine?”

WTF???

Ideea de “a fura” în România e ciclică. Adică, furi că şi tu ai fost furat la rândul tău. Şi pe ei, cei care te fură, i-au furat alţii la rândul lor.

Comentariile sunt inchise.