10:30 am - joi, 28 mai 2020

Cum ştii de ce laptop ai nevoie?

După ce în urmă cu câţiva ani febra creditelor “doar cu buletinul” acordate direct în magazin şi promoţiile furnizorilor de servicii de Internet au umplut casele românilor de PC-uri, în special desktop-uri cu CRT-uri “bot de cal”, odată cu trecerea timpului, publicul a fost educat şi preferinţele se îndreaptă acum înspre laptop-uri. Motivele sunt evidente şi foarte bine cunoscute. Este vorba în primul rând despre mobilitatea pe care o oferă laptopul, comoditatea utilizatorului, dimensiunile tot mai scăzute la care sunt constuite şi prin urmare greutatea redusă, autonomia tot mai mare pe care o oferă acumulatorul, performanţele tot mai ridicate ale displayurilor (era LED şi HD fiind în plină exansiune), nevoia permanentă de informaţie, conectivitatea wireless şi bluetooth, designul atractiv, etc. Trebuie înţeles însă faptul că durata de viaţă a unui laptop este mai redusă decât cea a unui desktop (asamblarea laptopurilor fiind mai fragilă), însă avantajele pe care acesta le oferă sunt nenumărate şi semnificativ mai multe decât în cazul desktop-urilor.

Ei bine, vine momentul să achiziţionezi un laptop. Cum alegi?

În primul rând este nevoie să identifici scopurile în care vei folosi laptopul şi durata zilnică aproximativă a activităţilor pe care le desfăşori pe acesta  pentru a putea stabili performanţele pe care le doreşti. În majoritatea cazurilor (dacă nu eşti vre-un programator, grafician sau sunetist care are nevoie de resurse tehnice superioare) vei folosi laptopul pentru divertisment. Să navighezi pe Internet pentru informare, socializare, comunicare pe serviciile de mesagerie instantă (Yahoo Messenger, G-Talk, Skype, Windows Live Messenger), citirea e-mailurilor, să asculţi muzică, să vizionezi filme, să joci ultimele apariţii sunt cele mai comune întrebuinţări ale acestei minuni tehnologice. Ai nevoie aşadar de spaţiu de stocare, resurse de memorie şi procesare, performanţe video şi audio, o cameră web.

În al doilea rând (care tot mai des este considerat “în primul rând”), este nevoie să stabileşti bugetul pe care îl ai la dispoziţie pentru achiziţia laptopului, pentru a şti segmentul în care ai de căutat produsul dorit. Este un capitol la care nu trebuie să fii zgârcit dacă îţi doreşti performanţe superioare, însă nici nu trebuie să arunci un car de bani pe tehnologii de ultimă oră, care peste 6 luni nu vor mai fi de actualitate şi a căror valoare va scădea drastic în acest timp. Aşadar un buget moderat este suficient.

Nu neapărat în ultimul rând ar trebui să impui anumite preferinţe personale; preferinţa pentru un anumit brand sau model, un anumit design, durata de autonomitate a bateriei, greutatea laptopului, dispozitivele periferice oferite, garanţia oferită pentru produs, sistemul de operare şi soft-ul dorit.

Recomand achiziţia de laptopuri de pe magazinele on-line pentru operativitatea, calitatea serviciilor, experienţa şi comoditatea pe care o oferă acestea. Cei sceptici însă care vor să vadă produsul pe care dau banul înainte de a-l achiziţiona se pot deplasa la magazinele de profil IT (nici într-un caz Metro, Altex, Domo, Cora, e.t.c – de aici vă luaţi mâncare, frigidere şi maşini de spălat, nu tehnică de calcul), unde cu siguranţă vor primi consultanţă corespunzătoare.

Un laptop conform criteriilor de mai sus care îndeplineşte cerinţele celor mai mulţi utilizatori există la promoţie la cei de la Evomag. Este vorba despre un model HP – ProBook 4520s care până în luna viitoare poate fi achiziţionat împreună cu o geantă şi un mouse wireless Microsoft Mobile1000 (cadou) la un preţ special.Echipat cu un procesor i3 Mobile de la Intel care rulează la o viteză de 2,4 GHz cu cache de 3Mb şi 4 GB memorie RAM DDR3 modelul de mai sus poate face faţă simultan celor mai comune activităţi la care este supus un sistem de calcul zilnic. Capacitatea de 640 GB a hard disk-ului pe SATA la 5200 rpm este suficientă pentru a stoca mai bine de 100 de filme în format HD numai bune de văzut la pe display-ul cu LED de 15.6 inchi la o rezoluţie de 1366 x 768 şi un aspect de 16:9. La confortul vizual contribuie şi placa video Mobility Radeon HD 530v de la ATI cu o memorie dedicată de 512 MB. Partea audio este redată HDA prin microfonul şi difuzoarele stereo incorporate. Comunicaţiile sunt asigurate de placa de reţea pe gigabit, placa wireless 802.11b/g/n şi bluetooth. Conectivitatea VGA şi HDMI, LAN RJ-45, intrare şi ieşire audio, ExpressCard, un port eSata şi 3 porturi USB sunt alte facilităţi pe care le oferă. Acumulatorul Lithium-Ion cu 6 celule asigură o autonomie de până la 4 ore. Toate acestea la o greutate de 2,4 kg şi un preţ de numai 2.699 RON (cu T.V.A.).

Pentru cei mai capricioşi şi pasionaţi de ultimele tendinţe în domeniu, Evomag a pregătit Libretto W100-10D de la Toshiba, primul portabil de mici dimensiuni cu ecran dual şi fără tastatură. Cu un procesor Intel Pentium dual-core mobile la o viteză de 1,2 GHz, 2 GB memorie RAM, capacitate de 62 GB a hard disk-ului, display LED de numai 7 inchi cu rezoluţie de 1024 x 600, cameră web de 1,3 MegaPixeli, citiror de MicroSD, reţea wireless, bluetooth şi cu o greutate pornind de la 819g, Libretto W100 a fost proiectat pentru o mobilitate desăvârşită.

Comentariile sunt inchise.