7:42 am - duminică, 25 august 2019

Cum puteti invata singuri sa inotati?

Inotul se poate invata la fel ca mersul pe bicicleta. La inceput avem senzatia ca incercam imposibilul insa atunci cand deprindem tehnica facem aproape totul din instinct. Daca majoritatea invatam sa mergem singuri pe bicicleta, foarte multi invata sa inoate fiind asistati, adica participand la cursuri inot.

De regula, e bine sa invatam sa practicam inotul avand pe cineva care sa ne indrume. Vom fi astfel in siguranta si vom invata mai repede. In plus, costul unor lectii se apropie de cel al inchirierii unei piscine pentru a invata singur. E posibila sa vi se para mai ieftina a doua varianta din mai multe motive. Asadar voi incerca sa dau cateva sfaturi care sa va ajute sa deprindeti tehnica acestui sport.

De fiecare data trebuie sa puneti siguranta dumneavoastra pe primul plan. Nu incercati sa invatati in ape curgatoare sau adanci. Incercati sa exersati in piscinele publice in care mai sunt si alte persoane care inoata. La nevoie acestea va pot sari in ajutor. Cel mai important este faptul ca puteti “fura” din tehnica lor. Studiati atent miscarile celorlalti si incercati sa le imitati.

Inainte de a merge la piscina puteti incepe cu mici tutoriale de pe net. Va pot ajuta. Apoi trebuie sa mergeti la piscina cu obiecte care va ajuta sa plutiti. Nu trebuie sa va simtiti stanjeniti. Nu uitati ca inainte de a invata sa inotati trebuie sa puteti pluti.

Cel mai mare impediment in a face acest lucru este frica. Jena fata de ceilalti este un alt impediment. Din acest motiv copiii invata sa inoate mai repede decat adultii. Nu le este atat de frica de apa si nici nu se rusineaza. Dimpotriva, sunt entuziasmati.

Ca atare, pentru a pluti trebuie sa va relaxati, sa reusiti sa va controlati respiratia si sa va concentrati asupra unui singur lucru – acela de a pluti. Puteti incerca cu un exercitiu simplu. Va tineti cu mainile de marginea piscinei si incercati sa va ridicati intregul corp la suprafata apei, pana devine paralel cu fundul piscinei.

Acest exercitiu ar trebui facut de fiecare data cand intrati in apa. Pentru a il face cat mai corect, incercati sa ridicati picioarele in sus cu capul in bazin. Va va fi mai usor sa obtine o pozitie dreapta. Miscativa picioarele cand in sus, cand in jos, fara a indoi genunchii. Trebuie sa exersati acest lucru pana reusiti sa faceti pluta.

Dupa ce veti reusi acest lucru trebuie sa exersati tehnica miscarii mainilor apoi pe cea a picioarelor. Puteti face asta chiar acasa, pe podea. Nu trebuie sa intrati in apa pentru a face asta. Daca intrati, e indicat sa va filmati pentru a putea observa acasa greselile.

Daca reusiti sa inotati pe suprafete mici dar obositi, acest lucru se datoreaza faptului ca nu va puteti controla respiratia. E indicat ca la fiecare doi metri inotati sa inspirati, iar la urmatorii doi sa expirati. Corpului ii place sa anticipeze miscarile. De asemenea, incercati sa respirati pe gura si nu pe nas.

Odata cu aerul poate intra si apa. Daca aceasta intra pe gura poate fi foarte usor de eliminat. Daca intra pe nas va poate crea disconfort.

Comentariile sunt inchise.