10:12 pm - joi, 19 mai 2022

Ce tipuri de sudura preferati?

Sudura sau sudarea, cum ar trebui sa fie pronuntat corect, este un proces tehnologic prin care doua piese de metal ajung sa fie lipite intre ele. Exista destul de multe variante si procedee prin care aceasta actiune se face si vom enumera o parte din ele, in ordinea popularitatii.

Sudura manuala ( cu electrod invelit) – Este cel mai folosit tip de sudura si este pretabila pentru numeroase tipuri de lucrari de confectii metalice. Este un procedeu care se aplica usor pe santier insa nu are o precizie foarte mare, fiind destul de greu de controlat. Pentru piesele mari de metal insa, este varianta perfecta.

Sudura MIG-MAG . Denumirea vine de la Metal inert gas – metal active gas si se refera la sudura argon. Argonul este un gaz care protejeaza metalul topit in timpul sudurii. In cazul MIG, argonul se foloseste de unul singur iar in cazul MAG se foloseste in combinatie cu dioxid de carbon activ.

Acest tip de sudura este folosita in constructii metalice, in tinichigerie si esapamente si in foarte multe lucrari de garaj. Avantajul major pe care il ofera este faptul ca energia este concentrata pe o suprafata mult mai mica decat in cazul sudurii cu electrod iar productivitatea este mai mare. Este o sudura care se poate robotize cu usurinta, ceea ce poate sa economiseasca mult timp si multi bani. Rezultatul final arata mai bine decat in cazul sudurii manuale iar usurinta cu care se face intregul procedeu este mai mare. Evident, exista si dezavantaje, principalul fiind faptul ca necesita un tub de gaz care trebuie transportat si incarcat frecvent.

Sudura WIG. Vine de la Wolfram inert gas si este tot o sudura argon, diferenta fata de MIG-MAG fiind faptul ca sablare jantefoloseste doar argon de o puritate ridicata si ca se aseamana destul de mult cu sudura cu flacara. De regula nu este o varianta rentabila, fiind folosita mai mult pentru rezultatul estetic pe care il poti obtine. Printre avantajele pe care le ofera se numara energiaa concentrata intr-o zona foarte mica ( mai mica decat in cazul sudurii mig-mag), vizibilitate de lucru foarte buna si eficienta. Dezavantajele sunt si ele majore, fiind un procedeu lent, care necesita o mare atentie la curatarea piesei, necesitand un tub greu de transportat, care trebuie incarcat frecvent si folosind un gaz scump.

Pe langa aceste procedee de sudura mai putem descoperi si altele, ceva mai rar intalnite.
• Sudura cu plasma. Este asemanatoare cu wig, concentrand insa mult mai mult energia termica. De regula, este folosita la materiale extrem de subtiri ( cu grosime de sub 1 milimetru );
• Sudura sub strat de flux.
• Sudura cu laser. Este o varianta excelenta pentru sudura caroseriilor, fiind folosita frecvent in industria auto.
• Sudura cu fascicul de electroni. Este extrem de costisitoare, deoarece implica o camera vidata insa poate sa faca adevarate minuni, sudand piese ce au grosimi de pana la 50 de milimetri.

Comentariile sunt inchise.