5:49 pm - vineri, 15 ianuarie 2021

Ce stim noi, romanii?

oi știm că suntem urmașii lui Decebal și Traian. Dincolo de faptul că Decebal nici măcar nu era numele preafericitului nostru părinte (hai, câți știți cum îl chema? – eu de curând am aflat și m-am mirat puțin) și de gluma noastră cu sexualitatea celor doi, e posibil ca ăsta să fie cea mai exactă informație pe care memoria colectivă neaoșă o deține în privința istoriei noastre.

Încă se crede că „părinții națiunii” noastre (Mircea cel Bătrân, Basarab, Dragoș, Radu Negru Vodă și Bogdan) au pus fundamentele unor mini-patrii pe bază de națiune, fără pic de ajutor al națiunilor străine, eventual în ciuda tuturor străinilor (cu așa dogmă culturală, oare e de mirare superioritatea și xenofobia nejustificată a atâtor vecini de trotuar sau blogosferă?). Suntem astfel singurul popor din Europa care ne tragem dintr-un mediu cu vedete pur daco-romane, iar toate popoarele migratoare și vecine ne-au pus doar bețe-n roate. Și și-au mușcat-o, datorită dârzeniei supraumane a poporului nostru.

Am fost primul popor din Europa, dacă nu chiar din lume, care a simțit fiorul statului națiune odată cu Mihai Viteazu. În timp ce restul europei se lăfăia în orgia medievală, Mihai Viteazu era teribil de entuziast că va uni toată suflarea națiunii românești și va îndeplini visul milenar al poporului (ba bine că nu). Europa era înapoiată, Bravul nostru Mihai era un pionier din anii 1590 al filosofiei statului națiune din europa anilor 1800.

Ștefan cel Mare era un sfânt. Un exemplu de urmat. Bun soț și tată. Bun creștin care urma cuvântul domnului întocmai și respecta fiecare post. Ba mai plusa cu câte-o zi de post din proprie inițiativă. Nu a avut veci vreo amantă, iar orice pretins fiu nelegitim a lui e o făcătură. Un mare șmecher, care toată domnia lui nu a fost nimănui vasal (asta pe vremuri feudale, când până și marele șmecher de rege al franței era vasal unor te miri cine).

Iancu Huniade/de Hunedoara era român. Un român care a reușit că fie acceptat în nobilimea maghiară și a urmărit să fie un mare român. Să le-arate ungurilor că nu fac bine că ne asupresc.
Din păcate Matei Corvin, fiul lui Huniade, a uitat că e fiu de român, și și-a permis să ajungă cel mai mare și șmecher rege al Ungurilor. Ba chiar a fost împielițatu când l-a atacat pe sfântul nostru Ștefan la Baia.

Genocidul de evrei și țigani din timpul prea-frumoșilor naziști nu s-au întâmplat la noi. Sau dacă s-a-ntâmplat a fost doar de mâna nemților și fără ca vreun român de bună credință să afle. (Nu de alta, da noi veci n-am discriminat vreun țigan sau evreu în istorie, nu?)

Comentariile sunt inchise.