7:55 am - duminică, 25 august 2019

Ce poti vizita in Alba Iulia

1. În primul rând avem cetatea Alba Carolina. Poate cea mai mare, cea mai bine conservată şi cea mai recent restaurată cetate de tip Vauban din sud-estul Europei. Şi procesul de schimbare la faţă al cetăţii este încă în plină desfăşurare. Nu mai este o noutate pentru aproape nimeni că cetatea arată superb şi asta datorită unor oameni care au crezut şi au investit în potenţialul turistic extraordinar al acesteia. Turiştii au început să vină tot mai mulţi şi să aprecieze munca depusă aici. Pentru cei care încă nu ştiu despre ce vorbesc eu, vă invit să vă clătiţi ochii cu o serie de poze recente cu cetatea din Alba Iulia aici, aici şi aici.

2. Avem schimbul de gardă. Una dintre principalele atracţii turistice din oraş constă în desfăşurarea, după un ritual vechi de 300 de ani, a ceremonialului de schimbare a gărzii de la poarta a III-a a Cetăţii. Soldaţi îmbrăcaţi în uniforme austriece, cai frizieni aduşi din Olanda, sunet de tobe, sunt doar câteva dintre incredientele care adună în fiecare zi la ora 12:00 pe platoul din faţa porţii a III-a localnici și turiști dornici să vadă un spectacol unic. La acest eveniment participă un corp de infanterie, un corp de artilerie și un altul de cavalerie, care pornesc din Traseul celor Trei Fortificații și ajung pe podul de lemn din fața porții a III-a, unde are loc schimbul de gadră practic.

3. Avem oameni cu potenţial aşa cum este şi Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public. Este iniţiatorul unor proiecte unice în domeniul transportului local din România. Astfel, Alba Iulia este primul oraş din ţară unde biletul de călătorie se poate plăti printr-un simplu sms la 7585, abonamentele de călătorie sunt cartele magnetice sau carduri bancare, iar în staţii există afişaj electronic și mesaje audio cu informaţii despre timpul estimat până la sosirea în staţie a următorului autobuz. Datorită lui şi a oamenilor pe care-i coordonează, Alba Iulia se poate mândri cu, probabil, cel mai bine pus la punct sistem de transport public din ţară. Autobuzele sunt noi şi dotate corespunztor, inclusiv cu faciltăţi pentru persoanele cu dizabilităţi, sunt dotate cu aer condiţionat şi se poate circula extrem de confortabil chiar şi în timpul verii.

4. Avem Comoara din Cetate. O iniţiativă a albablog.ro, agreeată de administraţia locală şi îmbrăţişată de către albaiulieni. Este un concurs ce propune o metodă aparte de a cunoaşte cetatea Alba Carolina şi de a câştiga, în acelaşi timp, bani din acest lucru. 5.000 de euro în 50 de zile de concurs plus 5.000 de euro în marea finală îi aşteaptă pe cei dornici. Nici acest evenimenu nu ar fi fost posibil fără ajutorul unor oameni care să creadă şi să promoveze această idee. Dacă la începutul concursului (ajuns acum la a 20-a zi) puţini erau cei care cunoşteau noţiunile de ravelin, bastion şi cunetă, acum cei care participă frecvent la concurs cunosc deja denumirile, locaţia şi chiar istoria bastioanelor, ravelinelor şi a cunetelor ce intră în componenţa cetăţii Alba Carolina.

5. Avem una dintre cele mai frumoase catedrale din Europa. Catedrala romano-catolică “Sf. Mihail” este cel mai bine păstrat şi cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, fiind de o vârstă cu celebra Notre Dame din Paris. A fost construită în etape, între secolele XIII-XVII, pe locul unei bazilici romanice din secolul XI, distrusă de către tătari în 1241. Aici se află mormântul lui Iancu de Hunedoara, al cărui sarcofag este împodobit cu scene din luptele sale cu turcii, mormântul fratelui său, mort la bătălia de la Sântimbru, Ioan Cavalerul, mormântul fiului săm mai mare, Ladislau, precum şi mormintele principelui Ioan Sigismund şi al mamei sale, Isabella. Un alt element extrem de impresionant este o orga cu 2209 tuburi, datând din 1877 şi încă funcţională.

6. Avem primul autobuz cu etaj din Transilvania. Este vorba de un MAN Double Deker de 208.000 de euro, personalizat cu elemente grafice care promovează în rândul albaiulienilor cetatea și concursul Comoara din Cetate. Nivelul superior este descoperit, dar este dotat cu o prelată care poate fi trasă în cazul unei ploi, astfel încât confortul călătorilor să nu aibă de suferit. Astfel, Alba Iulia devine al treilea oraș din țară, după Constanța și Brașov, care deține un asemenea autobuz. City Tour-ul, aşa cum a fost botezat, va plimba localnicii și turiștii doritori până la venirea sezonului rece, pe rutele obişnuite din Alba Iulia, după programul şi tariful normal, perceput şi pe celelalte autobuze.

7. Avem Codex Aureius, una dintre cele mai valoroase exponate ale Bibliotecii Naționale, un vechi manuscris latin scris cu litere de aur pe foi de pergament din porunca împăratului Carol cel MareEste. Este probabil cel mai frumos manuscris de acest gen din Europa și printre altele conține portretele celor 4 evangheliști la începutul fiecărei evanghelii, tabloul genealogiei celor 3 seminții precedente nașterii lui Isus sau pagini cu canoanele liturgice ale evangheliilor. Este expus în incinta bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naționale, însă accesul la acesta este restricționat și atent supravegheat, datorită valorii și vechimii acestuia.

8. Avem primul primar social media din România. De curând şi-a lansat contul de Twitter şi sperăm să fie cât mai activ în viitor.

9. Nu în ultimul rând avem străzi asfaltate. Fără falsă modestie şi fără intenţia de a fi răutăcios, dar spre deosebire de alte oraşe din România, Alba Iulia se deosebeşte prin calitatea bună a străzilor din oraş. Nu ori fi ele atât de multe şi de complexe precum în marile oraşe, dar măcar sunt asfaltate şi întreţinute periodic, iar asta nu poate decât să-i mulţumească pe albaiulieni și pe turiști în tranzit. Raportat la numărul de mașini pe cap de locuitor din acest oraș, calitatea drumurilor este excelentă.

… și lista rămâne deschisă.

Comentariile sunt inchise.