2:02 pm - duminică, 25 august 2019

Ce mai spune Moise Guran?

Am auzit o poveste acum două zile la teveu și nu îmi dă pace. Mi se pare o chestie foarte interesantă și care merită auzită. E vorba de o teorie lansată de Moise Guran, realizator al Bizbazar.

Știm cu toții că ultima săptămână a fost foarte deranj pe la casele de schimb. Euro a luat-o razna și cam dă multe socoteli peste cap. Totul părea scăpat de sub control. Na, pare-se că tot avântu ăsta al Euro ar fi fost stăvilit foarte puternic în două etape cam pe 29 iunie, adică marți, iar azi (1 iulie, joi) a-nceput să mai și scadă. Bun. Acum rapid de tot niște detalii de anul trecut.

Baiazid la trântă cu leul
Anul trecut prin octombrie, or venit unii și s-or apucat de dat cu săbiile în leul nostru prin cursul de schimb față de euro. Treaba asta se numește atac speculativ și despre cum se face, a povestit foarte fain Dan Popa. Un atac speculativ e exact ceea ce sună: un atac. Și dacă ataci moneda unei țări, ataci implicit țara. E practic o acțiune de-a dreptul războinică ce poate destabiliza o țară. Pare-se că pe bursă și printre brokeri cam așa s-a și simțit. În aceeași perioadă, mai multe țări din zona noastră au fost luate la ochi, inclusiv Ungaria. Ei bine, restul țărilor au cedat într-o oarecare măsură, asta ducând la scumpirea euro prin țările lor.

Noi nu. Ai noștri de la BNR cică i-au umplut de sânge pe atacatori, și anume două bănci mai măricele (cam printre primele la nivel mondial), JP Morgan și UBS. Cele două bănci au pierdut o sumedenie de bani și chiar și-au închis inclusiv sucursalele din România, plecând cu coada-ntre picioare. Deci le-am dat-o ălor mai mari din lume. Cel mai probabil și mai logic, treaba asta trebuie să fi supărat pe mulți mari de pe dincolo. Mai ales pe cei doi pățiți, care mai mult ca sigur și-au promis că ne-o coc.

Comentariile sunt inchise.