7:13 am - sâmbătă, 26 mai 2018

Cateva sfaturi pentru bac

Dragi tineri, stiu ca in timp ce unii se bucura de venirea primaverii, altii se ingrijoraza ca se termina ultimul an de liceu si vine bacalaureatul. Chiar eu am un prieten care se pregateste de acest examen, asa ca am incercat sa il ajut cu diferite sfaturi, pentru limba romana cel putin, care este una dintre cel mai temute probe.

La transcriu aici si pentru voi, in speranta ca va vor fi de folos.

  • La proba orala veti avea probabil un text si cateva intrebari pe marginea lui. Nu va pierdeti cu firea, incercati sa raspundeti la intrebari, iar daca nu stiti, comentati pur si simplu textul, povestiti-l, spuneti ce ipresie va lasa, de unde pare: dintr-o carte, dintr-un ziar, sunt folosite cuvinte apartinand unui limbaj elevat sau unui limbaj simplu? Vorbiti cat mai mult.
  • Acelasi sfat este valabil si la proba scrisa. nu stiti exact raspunsul la intrebari? Incercati. Spuneti-va parerea, s-ar putea ca asta sa faca diferenta intre o nota peste linie si o nota sub linie.
  • Nu dati foaia goala. Daca va cade o poezie pe care os titi vag sau un roman despre care ati auzit numai cateva  lucruri, putine, spuneti-le pe acelea , in nenumarate forme posibile. Scrieti. Nu uitati, la ultimul subiect, sunteti punctati si pe faptul ca aveti un eseu de cel putin doua pagini. Asa incat, nu stiti sa faceti cu adevarat un eseu? Povestiti macar cat mai mult, tot veti obtine puncte suplimentare.

Comentariile sunt inchise.