9:58 pm - vineri, 3 iulie 2020

Cablurile ignifuge – raspunsul celor care cauta siguranta si integritate in propria locuinta

Nu-i o noutate faptul ca oamenii si, implicit, proprietarii unei locuinte au inceput sa isi ridice tot mai adesea intrebari legate de siguranta lor in propriile camine, cautand totodata sa utilizeze cat mai multe materiale ignifuge pentru a reusi sa se protejeze de consecintele tragice ale unui incendiu spontan. In special, au fost luate masurile pentru ariile expuse in care pericolul de incendiu este definit de un procentaj de aproximativ 50%, in contexul cel mai putin favorabil.

Unul dintre punctele nevralgice dintr-o locuinta autohtona este reprezentat de instalatia electrica, aria in care pot aparea scurtcircuite spontane, ele fiind principalele cauze ce conduc spre declansarea unui foc aprins. Avand in vedere problematica pe care o ridica de numeroase ori instalatiile electrice intr-un spatiu interior, autoritatile au lansat tot mai multe documente cu caracter normativ care reglementeaza, in cele mai mici detalii, materialele pe care ar trebui sa le utilizeze specialistii in timpul proiectarii si montajului unui astfel de sistem.

In timpul functionarii instalatiei electrice, cele mai folosite componente ale acesteia nu iau forma oricarui alt lucru decat pe cea a cablurilor electrice, suprasolicitarea lor reprezentand cu adevarat o problema a zilelor noastre. Asadar, se recomanda valorificarea pe deplin a versiunile acoperite cu o manta confectionata din PVC ignifugat, ceea ce inseamna ca in momentul arderii, materialul propriu degaja fum, insa nu intretine o flacara cu un potential negativ si distrugator asupra spatiului respectiv. Exemple de astfel de cabluri sunt numeroase, numele cel mai adesea vehiculate in industria electrica fiind reprezentate de prescurtari precum CYABY – F, CYY-F sau MYYM.

De-a lungul anilor, industria nu a intarziat sa propuna tehnologii tot mai avansate ale cablurilor, utima inventie care a facilitat protejarea de incendii a locuintelor autohtone fiind reprezentata de cea a exemplarelor NHXH – recunoscute prin culoarea lor oranj, dar si prin excelentele proprietati pe care le ofera manta sa realizata din PVC. Pret de 30, 60, respectiv 90 de minute, materialul ignifugat al acestui cablu nu arde, acest interval de timp depinzand intr-o proportie de 100% de modelul pentru care optati.

Cum se realizeaza aceasta diferentiere a cablurilor? Nimic mai simplu, avand in vedere faptul ca la sfarsitul denumirii acestuia el este asociat cu un sufix de tipul „E30”, „E60” SAU „E90”. Trebuie mentionat faptul ca intreaga tehnologie se bazeaza pe acoperirea individuala a fiecarui conductor cu un strat special, confectionat din structuri precum mica sau siliconul. Acestea sunt materialele care le ofera respectivi timpi atat de utili in contextul unui incendiu nedorit.

Nu-i de mirare faptul ca se incearca, pe cat posibil, sa se introduca asemenea instrumente de siguranta in cadrul tuturor lucrarilor de remodelare a spatiului, companiile care lucreaza in segmentul electricitatii fiind obligate, prin lege, sa propuna locatarilor cea mai sigura si integra solutie pentru casa lor. Asadar, intrudocerea cablurilor ignifugate in sistemul de electricitate poate reprezenta o masura decisiva, mai ales daca sunt monatate in sisteme de uz general, asa cum este liftul.

Comentariile sunt inchise.