9:54 am - joi, 28 mai 2020

Ca sa creasca Statul mare

Azi dimineata, cu mama fiind la niste analize la Romger Diagnostica in Sebes, am aflat, intr-un mod stupid, ca statul nu mai deconteaza cheltuielile pe care le are cabinetul medical cu doua analize de sange care se proceseaza in cateva ore.

Statul insemnand acea Casa de Asigurari de Sanatate care, cica, nu are bani pentru decontare decat asa pana printr-ale 12-15 ale lunii, mai apoi ramand vaduva de fonduri, ii pune pe beteji la plata.

Bunicile scot maruntisul din batista, femeile cu copii se cauta prin resturile de la cele 3 hartii de milion pe care le-au lasat la Plus (jumatate din salariu), tinerii se incrunta nervosi si ar murdari peretii cu injuraturi, dar, de rusine, isi musca limba si gandesc buruienos doar in lobul occipital.

Fetele de la cabinet sunt de treaba si ne inteleg. Cat trebuie sa platim? 20 de lei. Ba nu, 25 de lei. Aveti INR si TQ, da? Da, ca de fiecare data. Atunci 25. Le faceti? Le facem, domnisoara, doar ca n-am stiut ca se platesc. Pai daca faceati programare… O, nu, o, nu, platesc si astept sa i se faca lui mama recoltarea.

Pentru conditii de genul acesta platim noi atata putere de ban din salarii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Tocmai dupa ce ne-au taiat bonurile si 25%.

Acest intrerupator de curent se afla langa usa garderobei din Spitalul Judetean Alba (luati aminte cat de incredibil arata site-ul asta). Priviti-l, ghiciti-i varsta si nu va mai mirati ca ne pasc explozii care ne omoara copiii direct din fasa, in maternitate, ca la Giulesti. Si-a iesit “bine” la evaluari.

Priviti cu cata maiestrie a fost integrat in faianta. Priviti-l cate straturi de vopsea si de jeg are. Nu, asta nu e un pericol public protejat de sistem. Pericol public sunt cei care nu au bani sa-si plateasca analizele pentru care CNAS le ia o burta de bani.

Sunt sigur ca cei 25 de lei pe care i-a platit mama pentru analize nu se duc in schimbarea acestui intrerupator (care costa 6 lei), ci in cele 70 de milioane de euro cu care borfasii isi vor schimba masinile de parlamentari. Vede-i-as contorsionati printre fiare, asa cum se contorsioneaza batranii cand trebuie sa-si plateasca dintr-o pensie de mizerie si analizele, si medicamentele, si retetele (multumim sistemului co-plata), si spitalizarea.

Crapati, ma, sa nu va mai asistam!

Comentariile sunt inchise.