11:06 am - joi, 28 mai 2020

Blogger acreditat la Astra Film Festival Sibiu

Pe scurt, Astra Film Festival este festivalul de film al Sibiului. Mai amănunțit, Astra Film Festival Sibiu (AFF Sibiu) este cel mai vechi festival internațional de film documentar care se desfășoară în România și cel mai amplu de acest gen din estul Europei. Sau: Astra Film Festival este Casa documentarului din România.

Cea de-a 11-a ediție a AFF 2011 a început astăzi, 25 octombrie, și se va încheia duminică, pe 30 octombrie. Pentru a putea înțelege spectacolul lumii contemporane, dar și felul în care reușesc autorii să îl exprime prin film, pe marile ecrane, la Astra Film Festival au fost aduse în acest an 100 de documentare din 30 de țări. Din cele peste o mie de filme din 74 de țări înscrise la AFF, au fost selecționate pentru cele patru secțiuni competiționale – International, Europa, Romania și Student Docs – 54 de producții. Împreună cu filmele prezentate în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, One World Romania și Panorama, AFF 2011 proiectează în total 100 de filme.

În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume. Eu nu o să ajung decât vineri la Festival, fiindcă-s prinsă la Timișoara cu diferite chestii și îmi pare foarte rău că nu pot ajunge la proiecțiile din timpul săptămânii. Dar, în același timp mă bucur și mă consolez cu faptul că o să prind cea mai deosebită parte a Festivalului.

Vineri, în premieră la AFF Sibiu, va fi un program special care aduce in prim-plan documentarul si jurnalismul de investigatie de televiziune. Programul include, pe lângă proiecția documentarului „Comerțul sexual cu copii” – realizat după standardele BBC, de regizorul nominalizat la premiile Bafta 2011, Liviu Tipuriță – și o masă rotundă la care vor participa cei mai proeminenți jurnaliști de investigație TV, teoreticieni în domeniu sau documentariști care au reușit să țină în viață acest gen de presă. Ancheta asupra rețelei de crimă organizată facută de regizorul Liviu Tipuriță s-a bucurat de un mare succes în Anglia. Așadar, proiecția filmului ”Comerțul sexual cu copii” va fi urmată de discuții libere cu autorul.

Încă un film care va fi proiectat vineri și pe care abia aștept să-l văd, este The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru, 2010, 78`) din secțiunea Made in Romania. Dacă stau bine să mă gândesc și dacă timpul mi-ar permite, aș viziona toate filmele documentare din secțiunea aceasta.

Programul de sâmbătă va cuprinde și documentarul Amfiteatre și închisori (r. Nicolae Mărgineanu, 2010, 50`), despre psihologul român Nicolae Mărgineanu, care în 1948 era unul dintre prizonierii puscăriilor comuniste, condamnat, în urma unui simulacru de proces, la 25 de ani de munca grea. Iar de la ora 19:00 va avea loc Festivitatea de Premiere AFF Sibiu 2011!

Comentariile sunt inchise.