11:25 pm - joi, 25 aprilie 2019

Autosabotajul face part din mecanismul de supravietuire

Cand avem parte numai de dezamagiri, tot ce rostim este  „Nu am vreo vointa.”,  „Nimic nu functioneaza pentru mine”, „Nu sunt creativ sau talentat, asa ca ar trebui sa raman la ceea ce stiu.”. Aceste lucruri pe care ni le spunem ca urmare a acelor esecuri percepute, devin profetii care se implinesc.

Chestiunea despre auto-sabotaj este ca atunci cand suntem blocati in ciclu suficient de lung, incepem sa formam identitati in jurul acestuia. Noi cream povesti pentru a ne proteja de intepatura esecului. Ea devine parte a adevarului nostru si, la randul nostru, ne oprim de la a incerca lucruri noi pentru ca am renuntat sau poate am dat doar credinta ca nu ne putem schimba.

Si este atat de normal. Puteti vorbi cu aproape orice persoana din orice plimbare de viata si ei impartasesc experiente similare. Nu este o coincidenta. Autosabotajul nu este vina ta. Nu este nimic in neregula cu tine; nu va lipsiti vointa sau motivatia si puteti crea schimbari in orice zona a vietii voastre. Autosabotajul este biologic. Face parte din mecanismul nostru de supravietuire. Ne face umani.

Dar nu este fara speranta. Odata ce ati inteles acest lucru, stiti de ce si cum sa il observati si sa va indepartati atunci cand se intampla, orice lucru pe care il doriti in lume devine mai accesibil pentru dvs.
Atunci cand majoritatea dintre noi decidem sa facem o schimbare – sa pierdem in greutate si sa devenim sanatosi, de exemplu – cream un plan: cumparam un membru al unei sali de sport sau sesiuni de pregatire personala, programeaza antrenamentele noastre in calendarul nostru si alegem un plan pentru nutritia noastra.

Prin aceste actiuni ne adresam comportamentelor noastre si mediului nostru, dar depasim alte trei lucruri care formeaza baza transformarii: identitate, valori si credinte.

Identitatea, valorile si credintele noastre formeaza modul in care ne vedem si, prin urmare, modul in care ne aflam in lume. Adesea ele se formeaza subconstient atunci cand suntem foarte tineri ca urmare a unor lucruri care s-au intamplat cu noi sau a modului in care am observat ca alti oameni raspund la noi.

Comentariile sunt inchise.